Η βασικότερη προυπόθεση μιας ευτυχισμένης σχέσης

Η βασικότερη προυπόθεση μιας ευτυχισμένης σχέσης

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι ευτυχισμένοι στη σχέση τους ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν διάφορες δυσκολίες στη ζωή τους, ενώ άλλοι που βρίσκονται σε πιο ιδανικές καταστάσεις, είναι λιγότερο ευτυχισμένοι; Ποιο είναι το απαραίτητο στοιχείο για να απολαμβάνεις μια ευτυχισμένη σχέση; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι η συναισθηματική σου ισορροπία. Όταν ξέρεις να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματα σου αποτελεσματικά, σημαίνει ότι έχεις και τον έλεγχο τους. Καθώς έρχονται στη σχέση σου διάφορες προκλήσεις ξέρεις να τις αντιμετωπίζεις με θετικότητα. Με αυτόν τον τρόπο, διατηρείς μια θετική στάση στη σχέση σου, χωρίς να εισέρχεσαι σε συγκρούσεις.

Πώς όμως να έχεις συναισθηματική ισορροπία στη σχέση σου, αν δεν έχεις κατακτήσει  εσύ πρώτα την ισορροπία των συναισθημάτων σου;  Για να καλλιεργήσεις τη συναισθηματική σου ισορροπία και να απολαμβάνεις μια σχέση αγάπης, εμπιστοσύνης, εκτίμησης και ενθουσιασμού εφάρμοσε τις παρακάτω δοκιμασμένες πρακτικές:

  1. Εστίασε σε αυτά που συμβαίνουν στη ζωή σου με θετικότητα. Όταν σου συμβαίνει ένα γεγονός, πώς το ερμηνεύεις; Ξεκίνα, να δίνεις θετικές ερμηνείες, πίσω από τα γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή σου και εστίαζε στο τι πάει καλά σε γενικότερο πλαίσιο. Ακόμα και αν έχεις να αντιμετωπίσεις ένα σοβαρό θέμα, εστίασε μόνο στο πώς θα το επιλύσεις.
  2. Παρατήρησε τον τρόπο ομιλίας σου. Τα λόγια που χρησιμοποιείς καθημερινά, χαρακτηρίζουν έναν θετικό άνθρωπο; Αντικατέστησε τις αρνητικές λέξεις στο λόγο σου με θετικές. Παραδείγματος χάριν αντί να λες το “πολεμάω”, πες “τα καταφέρνω. Οι νευροεπιστήμες μας επιβεβαιώνουν ότι χρησιμοποιώντας πιο συχνά θετικές λέξεις από ό,τι αρνητικές, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε θετικά τα κέντρα λειτουργίας του εγκεφάλου, ενισχύοντας την παραγωγή ορισμένων νευροχημικών ουσιών, οι οποίες συμβάλλουν στον έλεγχο του άγχους.
  3. Φρόντισε το σώμα σου και τη φυσιολογία του. Το σώμα σου αποτελεί το όχημα που θα σε οδηγήσει σε συναισθηματική ισορροπία. Παρατήρησε, πόσο συχνά χαμογελάς; Πόσο χρησιμοποιείς τους ογδόντα μύες που έχεις στο πρόσωπο σου, με εκφράσεις χαράς και περιέργειας, όπως όταν ήσουν παιδί; Πόσο στέκεσαι με τους ώμους προς τα έξω, με αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση; Πόσο ανοιχτή είναι η στάση του σώματος σου και δέχεσαι την αφθονία της ζωής καθώς συναναστρέφεσαι με άλλους ανθρώπους; Τι διατροφή ακολουθείς και πόσο συχνά ασκείς το σώμα σου;

Υιοθετώντας τις παραπάνω πρακτικές, έχεις τη δυνατότητα να φορτίζεις καθημερινά τον εαυτό σου με θετικότητα και να τη μεταδίδεις και στη σχέση σου. Πώς θα είναι η σχέση ενός ζευγαριού όταν η συναισθηματική ισορροπία τους είναι μέτρια; Πώς θα είναι η σχέση ενός ζευγαριού όταν η συναισθηματική ισορροπία τους είναι θετικότατη και δυνατή; Πώς θα αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους; Η απάντηση δική σας!!!