Όσα χρειάζεται να γράψεις στο χαρτί για να πετύχεις τους στόχους του 2019

Θέλεις να αυξήσεις κατά 33% την κατάκτηση της επιτυχίας των στόχων σου; Πάρε μολύβι και χαρτί!

Αυτές οι ημέρες είναι μια ευκαιρία να κάνεις μια εσωτερική ανασκόπηση. Σε ένα σημειωματάριο, δημιούργησε μια λίστα με  τα κύρια γεγονότα της τελευταίας χρονιάς και σκέψου πάνω σε αυτά τι πήγε καλά και εντόπισε τι θα μπορούσε να πάει καλύτερα τη νέα χρονιά. Μπορεί να διαπιστώσεις ό,τι ήταν μια χρονιά χωρίς μεγάλες αλλαγές, όμως για να είσαι ευτυχισμένη χρειάζεται να εξελίσσεσαι και να προοδεύεις σε όλους τους τομείς της ζωής σου.

‘’Το 2019 δημιούργησε τη ζωή που ονειρεύεσαι και ανέβασε τις προσδοκίες σου πολύ υψηλά, όπως σου αξίζει.’’

Οι νευροεπιστήμες, μας έχουν διδάξει ό,τι οι προσδοκίες μας επηρεάζουν την απόδοση μας. Ποιες είναι οι προσδοκίες σου και οι στόχοι σου για το 2019; O καθορισμός στόχων με τον τρόπο που αναφέρεται παρακάτω, βοηθάει τους ενήλικες ακόμα και τα παιδιά να έχουν υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας καθώς μαθαίνουν να γίνονται πιο επινοητικοί και εφευρετικοί στο να βρίσκουν λύσεις για την επίτευξη των στόχων τους. Μια μελέτη του 2015 από τον ψυχολόγο Gail Matthews έδειξε ό,τι οι άνθρωποι οι οποίοι έγραψαν τους στόχους τους, ήταν κατά 33% πιο επιτυχημένοι στην επίτευξή τους από εκείνους που απλώς την διατύπωσαν νοερά.

Σου παραθέτω τα βήματα για να κάνεις το 2019 την καλύτερη σου χρονιά:

 1. Γράψε τους στόχους σου, με τρόπο ώστε να είναι:
 • Συγκεκριμένοι
 • Μετρήσιμοι
 • Ρεαλιστικοί να πραγματοποιηθούν την περίοδο που θα ορίσεις
 • Χρονικά προσδιορισμένοι

Για παράδειγμα: “Πηγαίνω τρεις φορές την εβδομάδα , κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο συγκεκριμένες ώρες στο γυμναστήριο  και κάνω μαθήματα ενδυνάμωσης και ένα μάθημα pilates.”

 1. Γράψε στον κάθε στόχο γιατί θέλεις να τον επιτύχεις. Φρόντισε να γράψεις όλους τους λόγους με κάθε λεπτομέρεια. Εστίασε καθημερινά στους λόγους αυτούς. Οι περισσότεροι άνθρωποι που δεν πετυχαίνουν ένα στόχο, είναι διότι δεν έχουν δυνατό κίνητρο για να τον πραγματοποιήσουν ή δεν πιστεύουν στον εαυτό τους. Εάν όμως εστιάζεις καθημερινά στο πώς θα αλλάξει η ζωή σου όταν θα έχεις επιτύχει το στόχο σου, θα παραμείνεις κινητοποιημένη.
 2. Δημιούργησε ένα πλάνο με συγκεκριμένα, μετρήσιμα, ρεαλιστικά και με χρονοδιάγραμμα βήματα που θα κάνεις προς τον στόχο σου. Τι χρειάζεται να γίνει για να πετύχεις το στόχο σου; Πίστεψε με, αυτό που λείπει στους ανθρώπους δεν είναι οι διαθέσιμοι πόροι (όπως ο χρόνος, τα χρήματα κλπ.) για να πραγματοποίσουν τους στόχους τους, αλλά η εφευρετικότητα. Για παράδειγμα αν δεν έχεις χρόνο να γυμναστείς, μπορείς να αφήσεις το αυτοκίνητο σου και να δεσμευτείς καθημερινά να περπατάς μια συγκεκριμένη απόσταση.
 3. Γράψε τα πιθανά εμπόδια προς τον στόχο σου. Τι μπορεί να σε εμποδίσει από το να τον πραγματοποιήσεις;Τώρα, αποτύπωσε τα ρεαλιστικά βήματα που θα κάνεις για να αποτρέψεις αυτά τα εμπόδια και να τα ξεπεράσεις. Χρησιμοποίησε ευελιξία και εφευρετικότητα.

Και τα μη γραπτά βήματα:

 1. Βρές ένα μέντορα που έχει πραγματοποιήσει το στόχο σου και μελέτησε ποια βήματα ακολούθησε για να τον πετύχει. Είναι πολύ βοηθητικό να έχεις έναν άνθρωπο που να σε εμπνέει προς το στόχο σου και να σκέφτεσαι ό,τι όπως το κατάφερε ο μέντορας μου, μπορώ και εγώ.
 2. Ενίσχυσε την πίστη σου. Από το (1 ελάχιστο – 10 μέγιστο) που βρίσκεται η πίστη σου ό,τι θα τα καταφέρεις να πετύχεις τον στόχο σου;Αν η απάντηση σου είναι κάτω από 10 χρειάζεται να γίνει 10. Τι θα ενισχύσει την πίστη σου για να γίνει 10/10; Γράψε όλα τα βήματα που θα ενισχύσουν την πίστη σου.
 3. Δεσμεύσου για την υλοποίηση του κάθε στόχου σου. Η δέσμευση είναι να κάνεις αυτό που έχεις πει, ασχέτως την διάθεση να το κάνεις ή όχι. Ακολούθα τα βήματα και τις πρακτικές που θα σε πάνε στο στόχο σου και να είσαι σίγουρη ό,τι η ικανοποίηση που θα νιώσεις με την επίτευξη του είναι μοναδική.
 4. Οραματίσου τον στόχο σου καθημερινά. Σκέψου νοερά ό,τι τον έχεις ήδη πετύχει και νιώσε τα συναισθήματα που θα νιώθεις σαν να έχει επιτευχθεί. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να προσελκύσεις το στόχο σου είναι όταν χρησιμοποιείς τη φαντασία σου για να δημιουργήσεις αυτό που θέλεις στη ζωή σου.

Με την ισχυρή επιθυμία σου να πετύχεις τους στόχους σου, την κατάλληλη κινητοποίηση και πίστη και ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα με πειθαρχία και δέσμευση μπορείς να κάνεις τους στόχους σου πραγματικότητα!