7 Βήματα για να απελευθερώσεις τον ανταγωνισμό από τη σχέση σου

7 Βήματα για να απελευθερώσεις τον ανταγωνισμό από τη σχέση σου

 

Μήπως νιώθεις ανταγωνιστικά μέσα στη σχέση σου; Πώς θα αναγνωρίσεις τον ανταγωνισμό μεταξύ σας; Για να συνειδητοποιήσεις εάν έχεις ανταγωνιστικά συναισθήματα προς το σύντροφο σου, εξέτασε τις παρακάτω περιπτώσεις:

Περιπτώσεις ανταγωνισμού στη σχέση

  • Μήπως νιώθεις ανασφάλεια ή θυμό όταν ο σύντροφος σου έχει μια προσωπική επιτυχία;
  • Όταν σου αναφέρει ένα επίτευγμα του μήπως βιάζεσαι να του απαντήσεις αναφέροντας του ένα δικό σου;
  • Μήπως θέλεις να τον επισκιάζεις με διάφορες αφορμές;
  • Όταν δεν έχει το επιθυμητό του αποτελέσμα σε κάτι, μήπως χαίρεσαι ενδόμυχα;

Μια ανταγωνιστική συμπεριφορά σε ένα γενικό πλαίσιο μπορεί να έχει δύο αποτελέσματα. Είτε να κινητοποιεί κάποιον να προοδεύει, είτε να τον ακινητοποιεί, ανάλογα το πώς έχει γαλουχηθεί με την έννοια του ανταγωνισμού. Στο πλαίσιο μιας ερωτικής σχέσης, ο ανταγωνισμός δεν είναι επικοδομητικός, διότι μακροπρόθεσμα απομακρύνει τα ζευγάρια και έχει ως αποτέλεσμα οι σύντροφοι να αναζητούν αλλού τον θαυμασμό και την εκτίμηση.

Οι άνθρωποι που νιώθουν ανταγωνιστικά προς τον ή την σύντροφο τους έχουν 37% μικρότερη πιθανότητα να νιώσουν ικανοποίηση στη σχέση τους, σύμφωνα με την έρευνα Romero-Medina 2001.

 Γιατί να χρειάζεται να βλέπεις το σύντροφο σου ως αντίπαλο και να νιώθεις ότι θέλεις να τον νικήσεις; Νιώθεις ανταγωνιστικά σε σχέση με το σύντροφο σου, όταν υπάρχει ένα μέρος σου που νιώθει ανασφάλεια και χρειάζεται να ενισχύσεις την αυτοεκτίμηση σου.΄Ενας άνθρωπος  που νιώθει όμορφα με την προσωπικότητα του, αναγνωρίζει τα ταλέντα του και αναπτύσσεται με το δικό του ρυθμό, χωρίς να  νιώθει ανταγωνιστικότητα με τους άλλους.

Πώς θα αυξήσεις την ικανοποίηση στη σχέση σου, απελευθερώνοντας συμπεριφορές όπως ο ανταγωνισμός;

7 Βήματα απελευθέρωσης του ανταγωνισμού από τη σχέση σου

  1. Αναγνώρισε την ανταγωνιστική συμπεριφορά σου με πρόθεση να την αλλάξεις.
  2. Όταν νιώσεις ανταγωνιστικά, ρώτα τον εαυτό σου, “Τι φοβάμαι;”και απάντησε ενδυναμωτικά στο φόβο σου.
  3. Υιοθέτησε την πεποίθηση ό,τι “Ο καθένας έχει τα δικά του ταλέντα και είναι μοναδικός οπότε ευκαιρία να αλληλοσυμπληρώνομαι με το σύντροφο μου”.
  4. Εστίασε στην δική σου πρόοδο και στους στόχους σου, ανεξάρτητα με το σύντροφο σου.
  5. Ξεκίνα να λειτουργείς ως ομάδα με το σύντροφο σου θέτοντας κοινούς στόχους και έχοντας ως γνώμονα την πεποίθηση ότι μαζί καταφέρνουμε περισσότερα.
  6. Επικρότησε την επιτυχία του συντρόφου σου με την καρδιά σου και παρατήρησε ό,τι θα σου επιστραφεί αυτή η συμπεριφορά.
  7. Ενίσχυσε την αυτοεκτίμηση σου με οποιαδήποτε μορφή αυτοβελτίωσης επιλέξεις.

Η αληθινή ευτυχία και η ικανοποίηση στη σχέση σου έρχεται  όταν χαίρεσαι αληθινά με την χαρά του άλλου και ιδιαίτερα του συντρόφου σου, εκφράζεις τη χαρά που νιώθεις και εύχεσαι τα καλύτερα, μέσα από την καρδιά σου.