Όσα χρειάζεται να γράψεις στο χαρτί για να πετύχεις τους στόχους σου

Τα 7 βήματα για καλύτερη επικοινωνία στη σχέση σου

Η επικοινωνία αποτελεί έναν από τα βασικά στοιχεία μιας ευτυχισμένης σχέσης. Ποιες είναι οι πρακτικές που θα ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα της επικοινωνίας σου με το σύντροφο σου αλλά και με όλες τις σχέσεις σου; Πώς μπορείς να συνδέεσαι και να χτίζεις κανάλια επικοινωνίας γρήγορα και αποτελεσματικά, με όλους τους ανθρώπους;

Σου παραθέτω τα 7 καταλληλότερα βήματα τα οποία υιοθετώντας τα, έχεις την ευκαιρεία να χτίσεις μια σχέση εμπιστοσύνης και να γίνεις ένας καλός συνομιλητής και ακροατής.

  1. Επέλεξε να επικοινωνήσεις με το σύντροφο σου όταν βρίσκεσαι σε συναισθηματική ισορροπία και όχι σε συναισθηματική φόρτιση.
  1. Ξεκαθάρισε το λόγο που θέλεις να του μιλήσεις και εξέφρασε το μήνυμα σου με απλό και κατανοητό τρόπο. Σε περίπτωση που ο σύντροφος σου πέρνει την πρωτοβουλία για συζήτηση, να είσαι ανοιχτή και να σκέφτεσαι ό,τι δεν χρειάζεται πάντα να έχεις δίκιο, απλά να έχεις ενσυναίσθηση και να ακούς μια διαφορετική οπτική από την δική σου.
  1. Δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες για τη συζήτηση, απομακρύνοντας τα στοιχεία που ενδεχομένως μπορεί να διακόψουν τη συζήτηση, κινητό τηλέφωνο, εκκρεμότητες που έχεις και άλλα.
  1. Διατήρησε όλες τις μονάδες προσοχής σου (την ακοή και την όραση σου) στο σύντροφο σου, για να του επιβεβαιώνεις την προσοχή σου. Άκουσε τον σύντροφο σου, χωρίς να τον διακόψεις και όταν ολοκληρώσει την πρόταση του, μπορείς να του απαντήσεις.
  1. Υιοθέτησε την ίδια στάση σώματος του συντρόφου σου και τον αντίστοιχο τόνο της φωνής του. Όταν το επιτύχεις αυτό, ο σύντροφος σου θα νιώσει πιο άνετα καθώς επικοινωνείτε.
  1. Θέσε τις κατάλληλες ερωτήσεις με ενδιαφέρον για να αποσαφηνίσεις το μήνυμα του συνομιλητή σου. Ρώτα τον ευθέως, “Τι εννοείς όταν μου αναφέρεις αυτό;”για να πάρεις τις διευκρινήσεις που χρειάζεσαι χωρίς να κάνεις υποθέσεις για να σου δώσει τη δική του ερμηνεία στη συζήτηση που έχετε.
  1. Απέφυγε την επίκριση, τους χαρακτηρισμούς και τις γενικεύσεις στη συνομιλία σου, διότι ο σύντροφος σου θα μπει σε άμυνα και θα χάσει το μήνυμα σου. Χρησιμοποίησε θετικές λέξεις για να τον ενεργοποιήσεις. Για παράδειγμα αντί να του πεις “Γιατί πάντα το κάνεις αυτό;” να του πεις “Πώς θα μπορούσες να το κάνεις αυτό διαφορετικά;”

Υιοθετώντας όλα τα παραπάνω βήματα και καθώς έχεις μια θετική πρόθεση προς το σύντροφο σου ή σε οποιοδήποτε συνομιλητή σου και η επικοινωνία σου αποπνέει αγάπη και γνήσιο ενδιαφέρον προς αυτόν, θα έχεις μια αποτελεσματική και επιτυχημένη επικοινωνία.