7 τρόποι για να φροντίσεις τη σχέση σου στην περίοδο της πανδημίας

7 τρόποι για να φροντίσεις τη σχέση σου στην περίοδο της πανδημίας

Πώς να μείνετε ενωμένοι

Η περίοδος του “κορονοϊού’’ είναι αδιαμφισβήτητα μια πρωτόγνωρη εμπειρία για εσένα. Είσαι κλεισμένος μέσα στο σπίτια σου, όπου καλείσαι να περάσεις

περισσότερο χρόνο από ποτέ και έχεις να εξισορροπήσεις μια νέα πραγματικότητα στις εργασιακές σου ευθύνες, στις σχέσεις σου, στην οικογένεια σου, στην φροντίδα των παιδιών σου και στην οργάνωση του σπιτιού σου. Ακόμα και η κοινωνική σου ζωή στηρίζεται στην τεχνολογία. Συμπληρωματικά, έχεις να διαχειριστείς όχι μόνο τα δικά σου συναισθήματα ανησυχίας ίσως και φόβου, αλλά και των δικών σου ανθρώπων.

Όλα αυτά αποτελούν πολλές αλλαγές και έχεις απόλυτο δίκιο να νιώθεις ένταση και άβολα με αυτήν την κατάσταση. Μην ξεχνάς όμως ότι όλοι μας στη ζωή έχουμε πολλά να μάθουμε και ένα γεγονός που είναι δύσκολο σήμερα, αποτελεί ένα μάθημα που μέσα από αυτό θα βγείς πιο δυνατός και πιο συνειδητός.

Για να φροντίσεις τη σχέση σου, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, εφάρμοσε τα παρακάτω 7 βήματα:

  1. Επέτρεψε στον ευατό σου και στο σύντροφο σου να νιώθετε τα συναισθήματα σας. Όταν δώσεις στον εαυτό σου την άδεια να νιώσει το πλήρες φάσμα των συναισθημάτων του, μερικές φορές είναι η μοναδική πηγή ανακούφισης από το στρες και η κατανόηση αυτή κάνει τα αρνητικά συναισθήματα να εξαφανίζονται πολύ πιο γρήγορα. Αναγνώρισε ότι είναι φυσιολογικό να υπάρχουν περισσότερα αρνητικά συναισθήματα και ένταση και από την πλευρά του συντρόφου σου. Θα χρειαστεί και ο ίδιος/ίδια να ανακαλύψει το δικό του τρόπο διαχείρισης αυτών των συναισθημάτων, οπότε μην περιμένεις από το σύντροφο σου να είναι η μοναδική πηγή ανακούφισης σου από το στρες.
  1. Φρόντισε τον ευατό σου. Η φροντίδα για την σχέσης σου χρειάζεται να ξεκινήσει με την καλλιέργεια της φροντίδας του εαυτού σου. Ποια είναι τα καθημερινά τελετουργικά που μπορείς να κάνεις που υποδηλώνουν τη φροντίδα του ευατού σου; Αν για παράδειγμα γυμναζόσουν, βρες ένα νέο τρόπο για την άσκηση σου. Οι ενδορφίνες που λαμβάνεις από την άσκηση είναι ανεκτίμητες για τη διαχείριση του άγχους και τη βελτίωση της διάθεσής.
  1. Προγραμμάτισε αποτελεσματικά την καθημερινότητα σου. Δημιούργησε ένα κοινό πλάνο με το σύντροφο σου ειδικότερα αν έχετε οικογένεια. Μια όμορφη ρουτίνα, που συμπεριλαμβάνει, την καλή διατροφή, την άσκηση, τον καλό ύπνο με σταθερά ωράρια για όλη την οικογένεια, θα σε βοηθήσει πάρα πολύ μέσα στην ημέρα σου για να μπορέσεις να είσαι παραγωγικός και δημιουργικός ταυτόχρονα. Δημιούργησε ένα πρόγραμμα με χρονοδιάγραμμα που θα εμπεριέχει και τις ώρες εργασίας σου και τις ώρες προσωπικής φροντίδας και διασκέδασης, όπως επίσης και προσωπικό χρόνο με το σύντροφο σου και με την οικογένεια σου.
  1. Διατήρησε το καθημερινό σου πρόγραμμα. Αν καταφέρεις και διατηρήσεις το καθημερινό σου πρόγραμμα θα επιφέρεις ισορροπία και στη σχέση σου και στην οικογένεια σου. Ο καθένας θα έχει το ρόλο του και θα υπάρχει ξεκάθαρη οριοθέτηση στους ρόλους και στο καθημερικό πρόγραμμα. Θα υπάρχει το συναίσθημα της χαράς, της ικανοποίησης και της εξέλιξης.
  1. Οριοθέτησε τον προσωπικό σου χώρο. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ο προσωπικός χώρος απομώνοσης, έστω και αν αυτός ο χώρος είναι η κρεβατοκάμαρα σου, είτε για την εργασία σου, είτε για την προσωπική σου φροντίδα. Καλό είναι να μην βρίσκεσαι πολλές ώρες με το σύντροφο σου, αλλά αντί για αυτό να βλέπεστε στις κοινές ώρες που έχετε προγραμματίσει μαζί.
  1. Επιβράβευσε συνειδητά το σύντροφο σου. Ίσως να μην έχεις μάθει να είσαι ο τέλειος συνεργάτης. Αν όμως κάνεις το καλύτερο για να ευχαριστείς το σύντροφο σου και του αναγνωρίζεις με κάθε ευκαιρεία τα καλά που κάνει και του λές ευχαριστώ, σίγουρα θα μετρήσει πολύ θετικά στη σχέση σας. Όσο μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη εκφράζεις, τόσο πιο συχνά θα αναγνωρίζεις και περισσότερες στιγμές για τις οποίες είσαι ευγνώμων. Μην ξεχνάς ότι η πρακτική της ευγνομωσύνης είναι ένας θετικός πολλαπλασιαστής.
  1. Καλλιέργησε τη θετικότητα σου. Είναι επιτακτικό να καλλιεργήσεις περισσότερο την θετικότητα σου αυτήν την περίοδο. Επέλεξε την καθημερινή σου ενημέρωση με σοφία. Το υποσυνείδητο σου είναι πολύ ευάλωτο σε αρνητικές πληροφορίες, οπότε χρειάζεται να το προστατέψεις. Επικοινώνησε με αισιόδοξα άτομα χωρίς να αναπαράγεις αρνητικά νέα. Επίσης, δώσε καθημερινά μια θετική τροφή στο νου σου, είτε διαβάζοντας ένα νέο βιβλίο, είτε παρακολουθώντας ένα σεμινάριο αυτοβελτίωσης ή οτιδήποτε έχει αξία για τον δικό σου εγκέφαλο.

Τέλος, μπορείς να έχεις μια σύντομη εβδομαδιαία συνάντηση κάθε Κυριακή με το σύντροφο σου και την οικογένεια σας, για να προγραμματίζετε την επόμενη εβδομάδα όσο καλύτερα μπορείτε. Υπάρχουν τόσα πράγματα στη ζωή μας που δεν μπορούμε να ελέγξουμε και τώρα μας είναι πιο συνειδητό από ποτέ. Όμως είναι χαλαρωτικό να έχουμε ένα σχέδιο που περιλαμβάνει θετικές συμπεριφορές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό μας και επηρρεάζουν θετικά τη ζωή μας.

NEW CV


Μ
ήνα Ταλιάκη Relationship Coach

Η Μήνα είναι πιστοποιημένη Coach (PCC) από το International Coaching Federation. Ασχολείται με μεγάλη επιτυχία αποκλειστικά με την πρακτική του Life & Business Coaching, κάνοντας one-to-one συνεδρίες και ομαδικά σεμινάρια. Έχει πραγματοποιήσει 3.000 ώρες συνεδριών σε ατομικό και εταιρικό επίπεδο και έχει επηρεάσει θετικά τις ζωές και τις καριέρες εκατοντάδων ανθρώπων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.