Το μοτίβο της σιωπής στη σχέση σου

Το μοτίβο της σιωπής στη σχέση σου

Σε μια σχέση είναι αναμενόμενο κάποια στιγμή να θέλεις να εκφράσεις μία επιθυμία σου ή να έχεις θυμώσει ή απογοητευτεί ή στεναχωρηθεί με κάποια συμπεριφορά του συντρόφου σου. Καθώς λοιπόν θέλεις να επικοινωνήσεις μαζί του, ο ίδιος σωπαίνει αντί να απαντά. Πώς νιώθεις, όταν συμβαίνει αυτό; Η πιο αναμενόμενη απάντηση είναι να νιώσεις αποσύνδεση από τον σύντροφό σου, καθώς δεν απαντάει στην επιθυμία σου ή σε αυτό που σε έχει προβληματίσει ή να νιώσεις εντελώς ακύρωση, καθώς όχι μόνο δεν σου έχει απαντήσει, αλλά έχει αλλάξει και θέμα συζήτησης.

Πού οδηγεί η σιωπή;

Το μοτίβο της “σιωπής” στη σχέση είναι ένα κλασικό σημάδι ότι η επικοινωνία και η οικειότητα στο ζευγάρι δεν λειτουργεί. Κάποιοι ψυχολόγοι το ονομάζουν το μοτίβο “απόσυρσης από τη ζήτηση”. Ερευνητές έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 74 ξεχωριστές μελέτες σε περισσότερους από 14.000 ανθρώπους, με κοινό συμπέρασμα ότι αυτή η συμπεριφορά σε ένα ζευγάρι είναι άκρως δυσλειτουργική.

Το πρόσωπο της σχέσης που ακυρώνεται, καθώς δεν λαμβάνει καμία ανταπόκριση, αρχίζει με τον καιρό να αποθηκεύει αρνητικά συναισθήματα, με αποτέλεσμα την πιθανή σύγκρουση ή την απόλυτη απομάκρυνση από τον σύντροφο.

Το μοτίβο της “σιωπής” στη σχέση είναι ένα κλασικό σημάδι ότι η επικοινωνία και η οικειότητα στο ζευγάρι δεν λειτουργεί.

Την επόμενη φορά λοιπόν που μπορεί να συμβεί κάτι αντίστοιχο εξήγησε στον σύντροφό σου πώς σε κάνει να νιώθεις η συμπεριφορά του αυτή και το αποτέλεσμα που φέρνει στη σχέση σας και θέστε την επικοινωνία σας σε ένα νέο πλαίσιο. Και φυσικά, αν είσαι εσύ το μέλος της σχέσης που προτιμά ή καταφεύγει στη σιωπή, ήρθε η ώρα και να προβληματιστείς και να αλλάξεις.