Η δύναμη της συγχώρεσης σε 4 βήματα

Η δύναμη της συγχώρεσης σε 4 βήματα

Πολλοί άνθρωποι καθώς θέλουν να εξελιχθούν, τους αναφέρω ότι για να απελευθερώσουν το αρνητικό συναισθηματικό φορτίο που κουβαλούν επί χρόνια, χρειάζεται να συγχωρέσουν τους ανθρώπους που τους έχουν πληγώσει στο παρελθόν.  Κάποιες φορές η πρώτη τους αντίδραση είναι αρνητική. Πιστεύουν ότι αν τους συγχωρέσουν είναι σαν να αποδέχονται την πράξη τους που τους πλήγωσε.

Όμως η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Συγχωρείς τους ανθρώπους που σε πλήγωσαν, όχι επειδή τους αξίζει η συγχώρεση, αλλά επειδή δεν θέλεις να υποφέρεις και να πληγώνεις τον εαυτό σου κάθε φορά που θα θυμάσαι τι σου έκαναν. Τους συγχωρείς για να γιατρευτείς εσύ. Η συγχώρεση είναι μια πράξη αυτοαγάπης. Όταν είμασταν παιδιά, συγχωρούσαμε αβίαστα και φυσικά γιατί απλά γεννιόμαστε με την ικανότητα της συγχώρεσης.  Καθώς μεγαλώνουμε μαθαίνουμε την αντίθετη συμπεριφορά και την εξασκούμε. Πιο συγκεκριμένα, λόγω του αισθήματος τιμής που έχουμε, μεγενθύνουμε στο μυαλό μας την πράξη που μας πλήγωσε, έτσι ώστε να μην μπορούμε να συγχωρήσουμε. Όταν όμως συγχωρείς κάποιον που σε πλήγωσε παίρνεις την δύναμη σου πίσω και είσαι περισσότερο χαρούμενος και ευτυχισμένος.

Κάνε μια καλή αρχή εφαρμόζοντας 4 απλά βήματα:

  1. Κάνε μια λίστα των ατόμων που χρειάζεται να συγχωρέσεις. Καθώς επεξεργάζεσαι το κάθε άτομο της λίστα σου, χρειάζεται να αναλογιστείς ότι η πρόθεση τους δεν ήταν να σε πληγώσουν, απλά η συνειδητότητα τους τη δεδομένη στιγμή τους οδήγησε σε αυτή την πράξη. Πολλοί άνθρωποι για να μην πληγωθούν οι ίδιοι πράττουν με ένα ασυνείδητο τρόπο.
  2. Χρησιμοποίησε ένα μαξιλάρι που μπορείς να το χτυπήσεις με όλη σου την ορμή σκεπτόμενος το άτομο που σε πλήγωσε ή ένα σάκο του μποξ.Όταν απελευθερώνουμε, τα αρνητικά μας συναισθήματα και με πρακτικό τρόπο χρησιμοποιώντας το σώμα μας, έχουμε πιο άμεσο αποτέλεσμα.
  3. Γράψε ένα γράμμα προς τα άτομα που σε πλήγωσαν αναφέροντας μέσα όσα θα ήθελες να τους πεις. Διάβασε το σαν να σε άκουγαν και γράψε την απάντηση ιδανικά που θα ήθελες να ακούσεις από αυτά.
  4. Εδραίωσε στο μυαλό σου ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν το δικό τους προγραμματισμό και αντιλαμβάνονται διαφορετικά την αγάπη. Ενδεχομένως έχουν πράξει από φόβο χωρίς να μπορούν να αντιληφθούν συνειδητά τα αίτια που τους ώθησε στην συμπεριφορά που σου προκάλεσε πόνο.

Εάν συναντήσεις ή σκεφτείς ένα άνθρωπο που σε πλήγωσε και πλέον δεν σου προκαλεί κανένα συναίσθημα και διαπιστώσεις ότι σου είναι αδιάφορος ή καθώς παραμένει στη ζωή σου, κυριαρχούν συναισθήματα αγάπης προς αυτόν, να ξέρεις ότι τα κατάφερες και τον έχεις συγχωρέσει. Αξίζει!!! Δοκιμάστε το!!!